geavanceerd zoeken

€ 0 naar € 9.000.000

We hebben gevonden 0 resultaten. Bekijk resultaten
Uw zoekresultaten

Huurprijzen stegen doorheen Spanje

Home » Huurprijzen stegen doorheen Spanje

Geschatte leestijd: 6 minuten

Stijging huurprijzen Spanje: Heel wat Spaanse provincies kenden volgens vastgoedplatform Idealista sterke stijgingen in de huurprijzen in de eerste maand van 2024, waardoor ze nu boven de maximum prijzen van 2008 zitten. In deze blog bespreken we deze evoluties en hun oorzaken.

INVESTINSPAIN: Stijging huurprijzen Malaga
Malaga kent een van de hoogste huurprijzen van de Spaanse provincies (13,8 euro/m2)

De cijfers werden vastgelegd door Idealista, het grootste vastgoedportaal van Spanje. Zij onderzochten de prijsstijgingen per (provincie)hoofdstad, per provincie en per autonome gemeenschap:

Huurprijzen in Spaanse hoofdsteden

Stijging huurprijzen in de (provincie)hoofdsteden

37 hoofdsteden hebben de afgelopen maand (januari 2024) te maken gehad met prijsstijgingen voor huurwoningen. De meest uitgesproken stijging is die van Huelva, waar de huurprijzen met 4,6% stegen, gevolgd door de stijgingen in Cáceres (4,4%), Segovia (4,3%), Lugo en Huesca (in beide gevallen 3,1%).

Aan de andere kant is Soria de hoofdstad waar de huurprijzen de afgelopen maand het meest zijn gedaald (-2,5%), gevolgd door Teruel (-2%), Albacete (-2%), Melilla (-1,9%) en Valladolid ( -1,6%).

Hoogste en laagste huidige prijzen in Spaanse hoofdsteden

Barcelona blijft de hoofdstad met de duurste huurprijzen met een prijs van 20,8 euro/m2 per maand. gevolgd door Madrid (18,3 euro/m2) en San Sebastián (17,2 euro/m2). Daarachter staan ​​Palma (15,7 euro/m2), Bilbao (13,8 euro/m2) en Málaga (13,7 euro/m2). Al deze hoofdsteden bereiken hun hoogste prijs sinds idealista records heeft.

De meest voordelige hoofdsteden om te huren zijn: Zamora (6,3 euro/m2), Ciudad Real (6,7 euro/m2) en Jaén (6,8 euro/m2).

Huurprijzen in Spaanse provincies

Stijging huurprijzen in de provincies

De huurprijs stijgt in 38 provincies vergeleken met die van de maand ervoor. De grootste stijgingen zijn waargenomen in Segovia (4,2%), Pontevedra (4%), Lugo (3,3%), Cuenca (3,3%) en Cáceres (2,7%). Aan de andere kant zijn de provincies die de grootste inkomensdaling hebben ervaren Soria (-2,3%), Zamora (-1,9%), Jaén (-1,3%), Valladolid (-1,3%) en Salamanca (-1,2%).

Hoogste en laagste huidige prijzen in Spaanse provincies

Barcelona (17,8 euro/m2) blijft de duurste provincie en overtreft Madrid (16,5 euro/m2) en de Balearen (16,2 euro/m2). Zij worden gevolgd door Guipúzcoa met 15,6 euro/m2 en Málaga met 13,8 euro/m2.

Jaén (5,5 euro/m2) is samen met Zamora (5,7 euro/m2), Cáceres en Ciudad Real (in beide gevallen 6,1 euro/m2) daarentegen de meest economische provincies.

Huurprijzen in Spaanse autonome regio’s

Stijging huurprijzen in de Spaanse autonome regio’s

De huurprijzen zijn de afgelopen maand in 16 regio’s gestegen, met als enige uitzondering Navarra (-0,1%). Extremadura daarentegen leidt de stijgingen (2,3%), gevolgd door Catalonië (2%), Galicië (2%), Autonome Gemeenschap Madrid (2%), Cantabrië (1,9%), Canarische Eilanden (1,5%) ), Euskadi (1,1%) en Andalusië (1,1%). Onder de 1% liggen de stijgingen in de Comunitat Valenciana (0,9%), Castilla-La Mancha (0,9%), La Rioja (0,8%), de Balearen (0,6%), de regio Murcia (0,4%), Castilla y León (0,3%). %), Aragón (0,2%) en Asturië (0,1%).

Hoogste en laagste huidige prijzen in Spaanse autonome regio’s

De Autonome Gemeenschap Madrid (16,5 euro/m2) en Catalonië (16,4 euro/m2) zijn de regio’s met de duurste prijs. Daarna volgen de Balearen (16,2 euro/m2), Euskadi (13,4 euro/m2) en de Canarische Eilanden (13 euro/m2).

Aan de andere kant vinden we Extremadura (6,4 euro/m2) en Castilla-La Mancha (6,7 euro/m2), de meest voordelige gemeenschappen om te huren.

Redenen voor stijging huurprijzen in Spanje

Minder huuraanbod op de markt drijft de prijzen op , terwijl seizoensverhuur relevanter blijft worden op de vastgoedmarkt, ten koste van permanente verhuur. In het laatste kwartaal van 2023 bereikte het aandeel van dit type huur 11% van de markt, met een stijging van het aanbod van 58% op jaarbasis, terwijl het aanbod van permanente huur in dezelfde periode met 15% daalde.

In San Sebastián is 32% van de aangeboden woningen bestemd voor seizoensverhuur, terwijl dat in Barcelona 30% van het totaal is. Ze worden gevolgd door Cádiz (22%), Valencia (15%), Málaga (14%) en Madrid (13%). Parallel aan deze groei zijn de langetermijnhuurprijzen in de belangrijkste markten het afgelopen jaar blijven dalen. De grootste daling doet zich voor in Bilbao (-38%), gevolgd door San Sebastián (-32%), Sevilla (-32%), Palma (-26%), Madrid (-25%) en Barcelona (-24%). Toch hebben drie grote markten hun aanbod licht zien groeien: Valencia (5%), Alicante (4%) en Málaga (2%).

Huurprijzen als percentage van (lokale) gezinsinkomen

Het percentage van het gezinsinkomen dat nodig is om toegang te krijgen tot huisvesting is het afgelopen jaar gegroeid tot 33% als het gaat om huren, volgens een onderzoek gepubliceerd door idealista op basis van gegevens uit het vierde kwartaal van 2023. Het gebrek aan aanbod en de daaruit voortvloeiende prijsstijging zijn de reden waarom de inspanningen om te huren het door deskundigen aanbevolen maximum hebben bereikt met een stijging van drie punten in het afgelopen jaar.

Er zijn tien hoofdsteden waar de huurprijzen het aandeel van gezinsinkomen om een ​​huis met twee slaapkamers te huren de door deskundigen aanbevolen 30% overschrijden. Barcelona is degene die het hoogste percentage van het gezinsinkomen nodig heeft (44%), gevolgd door Palma (43%), Valencia (39%), Málaga (38%), Madrid (37%) en Alicante (35%). evenals in San Sebastián (33%), Las Palmas de Gran Canaria (32%), Bilbao (30%) en Segovia (30%).

Conclusie

Kortom kende vrijwel heel Spanje (met enkele uitzonderingen) prijsstijgingen op vlak van verhuur. Zowel in de eerste maand van 2024 als in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze prijsstijgingen kwamen er door het krimpen van het huuraanbod en het populairder worden van seizoensverhuur in vergelijking met permanente (residentiële) verhuur. Tien steden in Spanje overschreden zelfs het aanbevolen aandeel van het gezinsinkomen op vlak van de huurprijs. Goed nieuws dus voor buitenlandse vastgoedinvesteerders, die vooral aan seizoensverhuur doen, maar niet ideaal voor de autochtone bevolking.

FAQ

Wat is de oorzaak van deze prijsstijgingen?

Het krimpen van het huuraanbod en het populairder worden van seizoensverhuur in vergelijking met permanente (residentiële) verhuur zorgden voor het duurder worden van het huren van vastgoed.

Welke steden zijn het duurste om in te huren?

Barcelona blijft de hoofdstad met de duurste huurprijzen met een prijs van 20,8 euro/m2 per maand. gevolgd door Madrid (18,3 euro/m2) en San Sebastián (17,2 euro/m2). Daarachter staan ​​Palma (15,7 euro/m2), Bilbao (13,8 euro/m2) en Málaga (13,7 euro/m2).

Waar is huren het goedkoopst?

De meest voordelige hoofdsteden om te huren zijn: Zamora (6,3 euro/m2), Ciudad Real (6,7 euro/m2) en Jaén (6,8 euro/m2).

Waar werd huren goedkoper?

Soria is de hoofdstad waar de huurprijzen de afgelopen maand het meest zijn gedaald (-2,5%), gevolgd door Teruel (-2%), Albacete (-2%), Melilla (-1,9%) en Valladolid ( -1,6%).

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.